Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 15 september 2021

D66 Capelle wil echte verbeteringen voor fietsers

De gemeente Capelle werkt vanaf begin dit jaar aan het ontwerp voor een verbeterde fietscorridor tussen de Algerabrug en metrostation Capelse brug. De verbeterde fietscorridor zou moeten leiden tot 700 fietsers extra per dag tussen de Algerabrug en metrostation Capelse brug, dwars door de wijk ’s-Gravenland. De fractie van D66 had en heeft bedenkingen bij deze plannen. Daarom heeft de fractie meerdere malen vragen gesteld aan het college en het onderwerp in het voorjaar al een keer geagendeerd. Vooral omdat bij de onderbouwing van de opbrengsten fouten zijn gemaakt en weinig rekening werd gehouden met de belangen van omwonenden. De omwonenden hebben dan ook terecht geprotesteerd tegen de oorspronkelijke plannen vindt de fractie van D66. De gemeente heeft nu een bijgesteld ontwerp gemaakt, maar nog niet alle wensen van omwonenden zijn opgenomen in het nieuwe plan. Ook is nog niet duidelijk waar een eventuele nieuwe fietsbrug komt als het aantal rijbanen voor auto’s over de Algerabrug uitgebreid wordt.

Fractievoorzitter D66 Capelle, Pieter Holkamp geeft aan: “Uit de laatst bekende onderbouwing blijkt dat het hele plan slechts gaat leiden tot enkele auto’s minder over de Algerabrug in de spits. Zonde om meer dan 2 miljoen euro uit te geven aan een project dat niets oplevert, maar wel tot veel ongenoegen en frustratie in de wijk heeft geleid. Het college van burgemeester en wethouders zou dit hele project moeten stopzetten. ”

In de oorspronkelijk plannen zouden kosten van bijna 2 miljoen euro voor de verbeteringen in de fietscorridor betaald gaan worden door de provincie en de MRDH. Inmiddels is duidelijk dat ook de gemeente Capelle tonnen moet gaan bijdragen aan het hele project. De gemeente Capelle kijkt op dit moment ook hoe de begroting sluitend gehouden kan worden.

Henk Tiesma, woordvoerder verkeer van D66 Capelle zegt: “Als D66 willen we graag goede fietsvoorzieningen, maar ook een verstandige besteding van het budget. Laten we het geld besteden aan het verbreden van de smalle fietstunnel bij de Algerabrug, eindelijk een keer het viaduct voor fietsers aanleggen bij de Blinkert tunnel of een fietstunnel maken onder de Abraham van Rijckevorselweg bij het Capelse Plein. Dan doen we iets waar fietsers voordeel van hebben.”

Het voorstel van het college voor de fietscorridor wordt maandag 13 september besproken in de commissie SOB. D66 zal zich dan tegen dit voorstel uitspreken en vragen om werkende oplossingen voor fietsers.